Wie leeft dit leven?
Ik!

Biografiek

Een biografisch coach (of: biograficus) noemt zich ook wel ‘levensloopkundige’ (biografiek = het beschrijven van een levensloop). De praktijk wordt ook wel biografiek of ‘biografiewerk’ genoemd. Zo’n coach heeft zich verdiept in de wetmatigheden en universele ritmes in een mensenleven, die bij ieder mens op een eigen manier tot uitdrukking komen. Een biografisch coach helpt anderen om hun leven te beschouwen en te beschrijven: dat is een creatieve daad. Door te vertellen over je leven, ontstaat iets wat er nog niet was. Soms schrijf je ook letterlijk iets op, maar dat hoeft niet. Je kunt het ook vertellen. In een biografisch gesprek.

In de schrijfgroepen die ik begeleid, ga je wel schrijven. Niet een heel boek, maar korte stukjes die naar boven komen door de oefeningen die ik je geef. Soms gaat het om herinneringen van vele jaren terug, maar soms staat er ineens iets op papier wat kort geleden gebeurde. Het voorlezen voegt iets toe; soms voelt het als een hernieuwde kennismaking met jezelf. Iedereen kan het: schrijfervaring is niet nodig.

Rode draad

Het heeft iets geruststellends om te zien hoe je kunt leren omgaan met tegenslag in je werk of persoonlijke leven door met een biograficus naar je eigen levensloop te kijken. Er zit een rode draad in je verhaal (vaak wel meer dan één), waarin jouw uniekheid tevoorschijn komt. Maar tegelijkertijd kun je de verbinding vinden met anderen, die jou zijn voorgegaan in de zoektocht naar antwoorden op kleine en grote levensvragen. Kunst en literatuur spelen daarin vaak een grote rol: daar vind je herkenning maar tegelijk het wonder dat iets uitgedrukt wordt wat niet alleen waar is, maar ook schoon en goed, en wat niet op een andere manier gezegd kan worden.

Vanuit een biografisch perspectief kijken naar gebeurtenissen in je leven geeft zelfkennis, houvast en richting. ‘Kijk eens naar dit leven. Wat is er gebeurd? Wie leeft dit leven? Ik! Maar wie ben ik dan?’ Vanuit het biografische perspectief zijn dit kernvragen.

In je dagelijkse leven sta je niet iedere dag stil bij je levensloop. Of aspecten in je leven waarin het wezenlijke van jou zit. Toch zijn er momenten waarop die behoefte ontstaat, juist als je op een kruispunt staat. Biografiewerk is dan ook nooit iets wat alleen over je verleden gaat, maar juist ook over het nu, en de weg die je nog te gaan hebt. De gesprekken helpen je om je leven zelf in de hand te nemen.

Je vragen kunnen overal over gaan, over werk en relaties, je ouderschap, je gezin, het verlies van je ouders, maar ook het omgaan met vitaliteit en gezondheid, het verlies van zin in je werk of het maken van een beslissende keuze.

Verder lezen:

  1. Bernard Lievegoed, De levensloop van de mens.
  2. Lex Bos, Achterstevoren. Over het omgaan met het verleden met de blik op de toekomst.
  3. Bert Voorhoeven, Veranderen van standpunt (pdf).