Iedere ervaring is anders...

Ervaringen

Studente (19):

Voordat ik bij Justine kwam, had ik veel vragen over dingen waar ik nog nooit een serieus gesprek over had gehad. Ik wist niet wat ik met die vragen moest doen. Toen ik in gesprek ging, hielp Justine mij heel erg verder door te bedenken waarom ik bepaalde woorden gebruikte en verbanden te zien tussen de dingen die ik zei. Ik had allemaal losse vragen en uiteindelijke ontdekte ik dat ze te maken hadden met één groter aspect in mijn leven. Verder heb ik door de gesprekken geleerd om na te denken over wat specifieke woorden die ik gebruik, betekenen voor mij, en kritisch te kijken of ik mezelf niet tegenspreek. Bij Justine is een gesprek nooit afgelopen. Na elke sessie bedachten we weer een nieuwe vraag waarover ik over na kon denken tot het volgende gesprek. Zo leerde ik dat elk gesprek nieuwe vragen wekt.

Lactatiekundige (50):

Ineens denk ik te weten wat ik wil met de rest van mijn leven. Tot Justine gewoon verder blijft peuteren naar het waarom van deze beslissing, die dus geen keuze blijkt te zijn, maar wederom ingegeven door wat ik denk dat de wereld om mij heen van mij verwacht. En als ik daar dan actie op onderneem, en voel dat die actie goed voelt, valt er een zware deken van mij af. Nee, het leven gaat niet ineens vanzelf op rolletjes. Er blijven valkuilen opdoemen die mijn denken over dreigen te nemen op cruciale momenten. En toch lijkt het of ik er net ietsje beter in ben dan een paar maanden geleden om afstand te nemen en me niet door tijdsdruk te laten overweldigen bij het nemen van beslissingen, maar meer vanuit rust keuzes te maken en daar bewust mee te leven en van te genieten.

Zorgprofessional (man, 54):

Bevraagd worden over hoe je denkt over zaken, je eigen zaken, bij filosofisch practicus Justine Pardoen, is een spannende reis geworden. Soms ongemakkelijk, soms confronterend word ik uit de comfort-zone van mijn eigen denken gelokt. Na elk gesprek ga ik met een vraag huiswaarts, vragen als ‘wanneer ben je goed genoeg?’, ‘wat doe ik dan precies?’ of ‘kan de twijfel gewoon blijven bestaan?’ Regelmatig plopt de huiswerkvraag boven in mijn bewustzijn gedurende relevante zaken tijdens de weken tussen de gesprekken. Zo doen de vragen hun werk in mijn dagelijks leven, en mijn belevenissen vormen weer de inbreng voor verdieping in het volgende gesprek bij Justine. Het heeft me gesterkt in mijn dagelijks werk. Het helpt me weerwoord te bieden aan mijn interne criticus, gewoon door een vraag te stellen.

Onderwijsadviseur (vrouw, 35)

De denkgesprekken met Justine helpen mij woorden te vinden voor mijn denkproces. Met behulp van de vraagstelling van Justine leer ik betekenis te geven aan mijn gevoel en kan ik gevoelens als ‘me niet nuttig voelen’ beter herkennen en onderzoeken. De gesprekken hebben ertoe bijgedragen dat ik dichter bij mijzelf kan komen met als gevolg dat ik mij beter kan openstellen naar anderen.